注册会员

灵山话剧 第五集 《癫佬通的故事》--投稿 巴黎 艾伦

火... [复制链接]

如不能正常收听请 点击进入下载-灵山家园网_茶壶话剧_第五集.MP3

开场旁白 “有的搞”婚纱影楼开张已经三年了 但系生意一直好冷清 一日 老细”有的搞“先生就稳
来助理 癫佬通 同埋 茶壶  要求其两人 深入基层 探讨民心 与民同乐。。 其实 有边个唔知老细有
的搞先生系要癫佬通同埋茶壶其两人出去派传单噶了。。。

癫佬通:系啦,茶壶 上次去肥鸟屋吃庙翻来 我肚屙 而且仲屙了几日 你屙吗?有咩野良好反应嘛?

茶壶:我丢!成盘扣肉都系你吃齐!你仲好意思屙啊?!密讲噶多 老板开部黑色嘉陵仔系后尾跟住 我哋要假装认认真咁做比其睇!前面有间厂,癫佬通 你过去睇睇有没有人肯接单好嘛?。

癫佬通:啊?又系我去啊?密次次都系我啊?密得!噶次打死我咩去了呐!

茶壶:咁你想同点正去啊?要记得 你仲张(欠)我120文噶哦 三年没还得比我噶喔

癫佬通:我丢!大炮壶!你又用钱来压我啊!

茶壶:冇呢 我怕你密记得噶着!
癫佬通:我丢!一年360日 你讲了630日!你讲我记得密着!!?
茶壶:得了得了 噶次我哋密讲钱了 免得你讲我哈你哦!噶次我哋来猜码 边个输边个去 得密得?
癫佬通:我丢!我怕你啊?跟灵山哋!边个蜜色我靓仔通系灵山马王噶!
茶壶:我丢 灵山马王?(村话)灵山米黄(蚂蟥)就有你噶份V 癫佬通!
癫佬通:我丢!我激了!密顶得住了!来啊!(很气愤的样子)
茶壶:来就来啊!我怕你啊?
(猜码开始:顺又来啊 二妹靓啊 三文鸡啊 四就四啊(武利话死就死啊)六峰山我爬啊七星岩我攀啊!。。。 )
摩托车声 由远到近。。。
茶壶;喂 癫佬通 好似有部摩托车开过来哦。。?
癫佬通:嗯 好似系
茶壶:以我咁多年偷摩托车噶经验 呢部车噶车声应该系属于93年生产噶黑色嘉陵仔发出来噶声音
癫佬通:喂 咩你咁犀利?咁都得?你点做到噶?
茶壶:我丢!我系睇过去睇到噶!
癫佬通:夷?好似系老板噶车!!啊?真系老板噶呐!!
(摩托声)老板:你两麓粉肠!上班时间走出来猜码?今晚返去炒你哋鱿鱼!(很大声 回音)
(癫佬通 大炮壶 飞一般的消失在视线中 直奔工厂门口而去。。。)

茶壶:哇 好彩走得快!好世界!差少少啊 如果密系 真系着搞搞阵(有的搞)闹到死了!喂 系了 癫佬通 刚刚猜码 系你输噶了喔 你上了
癫佬通:我丢!我上就上了!(脚步声。。)呵呵~~~老板,开张大吉啊!
老板:开咩开啊!我间厂开了五年了!你边位啊?!
癫佬通:哦,唔系边位呐!我系有的搞婚纱影楼噶,我哋宜家搞紧拍婚纱大出血大降价活动 有叮兴趣某?。
老板:顶你呐!傻仔!我昨日刚离婚!
癫佬通:喂?老板 你色我噶啊?我就系傻子啊!人人叫我傻子通噶!拍离婚相都可以噶喔 嗯~我哋老板说的。
老板:咩话?离婚都有相拍噶啊?
癫佬通:系喂系喂!宜家好流行嘎!我哋老板话了 从即日起 凡系有的搞婚纱摄影一次性拍够一百张离婚相噶 可以送金泥沙一盒(学广告 村话 嗯 吃了金泥沙 吃也吃得落 睡也睡得着 屙也屙得出 大力感谢金泥沙).....
老板:保安!落闸!放狗!(狗叫 人马一大帮。。)
癫佬通:(被狗咬傻了) 茶壶 只老板系灵山噶 其仲我讲捞话!哈哈
茶壶:哎。。。

真诚感谢巴黎艾伦!

欢迎来到灵山家园网-www.ai03.cn
有搞 发表于 2011-10-19 18:42
保安!落闸!放狗!

{:soso_e120:} ..............

{:soso_e120:}

{:soso_e128:}成盘扣肉都系你吃齐!你仲好意思屙啊?!

通通讲D半生熟的话,几搞笑下~~~~

{:soso_e128:}里面的谱通话太好了

@3。。。 发表于 2011-10-19 19:03
里面的谱通话太好了

{:soso_e113:} 通通说的。。。

飞絮 发表于 2011-10-19 19:01

{:soso_e138:}。。。。。。。。。。{:soso_e122:}

@3。。。 发表于 2011-10-19 19:01
成盘扣肉都系你吃齐!你仲好意思屙啊?!

{:soso_e120:}

笑熬茶壶 发表于 2011-10-19 19:04
。。。。。。。。。。

{:soso_e140:}

{:soso_e128:}自己听到就想笑啦{:soso_e120:} 顶个上去

通通 发表于 2011-10-19 19:12
自己听到就想笑啦 顶个上去

{:soso_e127:} 叫你读书你不读!后悔了吧!普通话都不会说!!

重头戏在最后了,,,,,

占个楼层听话剧....茶壶哥..好样的

笑熬茶壶 发表于 2011-10-19 19:27
叫你读书你不读!后悔了吧!普通话都不会说!!

某办法,因为同桌太多靓女了……

LiLy 发表于 2011-10-19 19:35
占个楼层听话剧....茶壶哥..好样的

{:soso_e113:}。。。。。。。。。。。。。。是通通厉害 这集我是配角。。。

笑熬茶壶 发表于 2011-10-19 19:38
。。。。。。。。。。。。。。是通通厉害 这集我是配角。。。

你们都是好样的...

肥0鸟 发表于 2011-10-19 19:31
重头戏在最后了,,,,,

{:soso_e140:}。。。。。。。。。

LiLy 发表于 2011-10-19 19:39
你们都是好样的...

{:soso_e127:} 我会骄傲的。。。

又变成颠佬通~!几时改名啦!{:soso__7910608941384612626_3:}